FAQ

Veelgestelde vragen

FAQ

Jazeker! Toegegeven, in het begin was het wat zoeken en experimenteren met de technologie maar nu is het zelfs handiger! Bij elke begeleiding, in person of online, zal jij aan de slag moeten en zal jij het uiteindelijk moeten gaan waarmaken. Ik geef je feedback of kan je dingen demonstreren. Ik benoem wat ik zie, adviseer je en sta je bij. Dit kan perfect online. Het grootste en belangrijkste deel van het traject verloopt nl. tussen de sessies door, wanneer jij met de adviezen of oefeningen aan de slag gaat. Je filmt dit en stuurt het me door. Op die manier kan ik meekijken, bijsturen waar nodig en haal je dezelfde of zelfs betere resultaten! Mijn ervaring tot hier toe is dat wanneer mensen de “gewoonte” hebben om met iemand digitaal te communiceren, dit ook sneller wordt ingezet als er vragen of twijfels zijn waardoor er net veel meer te bereiken valt. 

Voor honden die moeite hebben met bezoek, reactief of angstig zijn naar vreemden is het online werken een echte verademing. Er komt geen “bedreiging” de woning binnen waardoor jij de nodige skills leert om je hond te begeleiden terwijl je hond lekker thuis, ontspannen en het belangrijkste, onder zijn stressdrempel blijft. Zo hoeft je hond geen onnodige stress te ervaren terwijl we aan de slag gaan. 

Tijdens mijn opleidingen tot CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer) en tot CRS (Canine Reactivity Specialist) wordt er ook heel specifiek geleerd hoe het online werken tot een succes te maken. De feedback die ik mag ontvangen is ook enorm positief. 

Voornamelijk bij reactiviteit, angst of agressie is het noodzakelijk dat jij als hondenouder veel kennis en skills ontwikkelt om je hond te kunnen lezen en begeleiden in dagelijkse situaties. Door de continue online begeleiding (via de opvolging) is het mogelijk om meer bij te sturen of meer te leren dan tijdens enkel live of in person sessies. 

Jammer genoeg werkt gedrag zo niet en kan ik op die manier niet correct op je vraag antwoorden.

 Je kan nl. niet verwachten dat het gedrag van je hond verandert door 1 snelle of algemene tip. Gedrag is heel complex en hier komt veel bij kijken. Ik sta met m’n bedrijf voor kwaliteit en dat kan ik niet op die manier garanderen.

Op m’n website en sociale media kan je heel wat gratis tips en inzichten lezen. 

De blogartikelen kan je hier vinden: www.pawsintouch.be/blog

Je kan me op sociale media vinden via deze links: 

Daarnaast is een goede eerste stap altijd om te starten met management. Je gaat dus alle moeilijke situaties actief vermijden. Hoe dat zit kan je hier lezen: www.pawsintouch.be/management

Indien je graag zelfstandig aan de slag gaat voor een lagere investering raad ik je aan om de online cursussen even te doorlopen. Die kan je hier vinden: www.pawsintouch.be/academie

Als je met begeleiding samen met mij aan de slag wil, dan kan je de online groepsprogramma’s checken. 

Weet je niet goed welke optie voor jou geschikt is of wil je liever individuele begeleiding, dan kan je een gratis online kennismakingsgesprek inplannen van 15 minuten door HIER te klikken. Lees de bijhorende tekst goed door zodat je weet wat je kan verwachten. 

Yes! Reactiviteit, angst, agressie en verlatingsangst zijn waar ik me in heb gespecialiseerd. Ik heb verschillende internationale erkenningen behaald en opleidingen gevolgd. Zo heb ik in Amerika de opleiding tot gecertificeerde SA Pro (Separation Anxiety Professional) succesvol afgerond, de opleiding tot CRS (Canine Reactivity Specialist) én heb ik bijkomende specialisaties gevolgd om agressie cases optimaal te kunnen begeleiden.

Daarnaast kan ik als certified CatCoach de combinatie kat-hond ook begeleiden.

Ja… En nee… Afhankelijk van wat het “probleem” juist is kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een klinisch gedragsdierenarts voor gedragsmedicatie of een second opinion, naar je dierenarts voor een volledig medisch nazicht of naar een medisch geschoold professional voor specifieke medische hulp. 

Volgende problemen stuur ik door naar een collega die zich in deze problemen heeft gespecialiseerd: 

  • Problemen tussen hond en kind
  • Problemen tussen honden van hetzelfde gezin

Er zijn heel wat dingen die als beloning kunnen worden gebruikt: eten, speelgoed, aandacht, toegang tot iets, … 

Wat een beloning is voor de ene hond in de ene situatie is niet per definitie ook een beloning voor een andere hond. Hierover kan je meer lezen in dit artikel: https://www.pawsintouch.be/belonen-werkt/

Het komt erop neer dat we zorgen dat er iets belonend genoeg is voor de hond om echt aan de slag te kunnen. Voor de meeste honden is dit voer en dit is praktisch ook het makkelijkst in te zetten.

Als we met dieren werken gaan we het “gewenste” gedrag belonen, zodat we hier uiteindelijk meer van gaan zien. 

Wanneer krijgt een hond geen beloning? Bij “ongewenst” gedrag omdat we net willen dat de hond leert dat dit hem niets oplevert. 

Dan is het logisch dat wanneer we de koekjes, het lekkers of het belonen van “goed” gedrag niet meer doen, dat de hond dit langzaam maar zeker ook minder zal doen… 

Er zijn heel wat dingen die als beloning kunnen gebruikt worden: eten, speelgoed, aandacht, toegang tot iets, … 

Wat een beloning is voor de ene hond in de ene situatie is niet per definitie ook een beloning voor een andere hond. Hierover kan je meer lezen in dit artikel: https://www.pawsintouch.be/belonen-werkt/

Als we “gewenst” gedrag willen behouden, dan moeten we dit ook voor de hond de moeite waard blijven maken.

Als je wil dat je hond ergens mee stopt, is een van de dingen die worden aangegeven om te zorgen dat de hond niet wordt “beloond” voor dit “ongewenst” gedrag. 

Waarom? Zodat de hond dit uiteindelijk niet meer zal doen… Wel, dit geldt ook voor gedrag dat jij hebt getraind. Als er geen beloning meer volgt zal het uitdoven.

Force- en fear free wil zeggen dat de hond niet wordt geforceerd en niet wordt bang gemaakt for the sake of “training”. 

Er wordt geen gebruik gemaakt van straffen, correcties, pijn, intimidatie, angst of aversie. Dit wil zeggen dat er niet gewerkt wordt met fysieke correcties en/of correctiemiddelen zoals slipkettingen, stroombanden, pinbanden, de hond fysiek vastpakken, de hond op de rug dwingen of forceren, aan de hond trekken, op de hond roepen, de hond doen schrikken enzoverder. Dit wil ook zeggen dat de hond niet “gefopt” wordt, dat er geen lastige situaties of reacties worden uitgelokt en dat er niet wordt geforceerd, ook niet met voertjes. 😉

Is force free altijd 100% force free? Jammer genoeg, life happens… Soms is het nodig om je hond mee te nemen om de veiligheid te garanderen. Als je hond in het midden van de straat in de remmen gaat, kan het zijn dat je hem zal moeten meenemen. Als je hond ziek is maar bang is bij de dierenarts, dan zal hij toch moeten gaan. We zijn verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden, en daar valt fysieke veiligheid en gezondheid ook onder.

Toch gaan we proberen om dit steeds op een zo liefdevolle manier te doen verlopen en de hond zoveel mogelijk tools geven om met de situatie om te gaan. 

Inhoud wissel

Ja, een éénmalige sessie kan handig zijn om algemene adviezen in te winnen of om kennis te maken met de werkwijze en zo een eerste stap in een training te zetten.

Maar… wil je resultaatgericht trainen, speelt er ongewenst of probleemgedrag? Dan is 1 sessie simpelweg niet voldoende…

Wat is er nodig om een hond iets aan te leren? Herhaling – herhaling – herhaling en heel veel oefenen.

Dat geldt ook voor jou. 😉 Je leert heel veel nieuwe skills, misschien een nieuwe taal, een nieuwe manier van denken en je zal op een andere manier met je hond samenwerken.

De kans is groot dat je na een eenmalige sessie verbetering ziet om nadien in je oude patronen te hervallen. Ook jij zal dus herhaling moeten krijgen en moeten blijven oefenen om al deze nieuwe dingen je echt eigen te maken. 

Hele goeie vraag! Jammer genoeg kan niemand die vraag beantwoorden…

Als iemand je resultaten garandeert dan is die persoon simpelweg leugens aan het vertellen…

We werken met levende wezens en beloftes maken of garanties geven is onmogelijk. 

Gedrag is heel complex en de resultaten zijn afhankelijk van vele factoren. De aanleg van je dier (genetisch, ras, karakter van de moeder en vader enz.), de socialisatie en vroege leerervaringen, de mate waarin je dier zelfzeker of angstig is, hoe je dier met stress omgaat en jullie verstandhouding bepalen al voor een deeltje de resultaten.

Maar de mate waarin jij het engagement aangaat, hoe serieus jij het neemt en hoe gemotiveerd jij bent, hoeveel energie en moeite jij als eigenaar erin steekt is; jouw situatie en jouw mogelijkheden zullen bepalend zijn voor de uitkomst van een traject.

Meestal is er een grote verbetering in het gedrag, of zelfs een complete gedragsverandering. 

Het kan ook voorkomen dat er vooral zal worden gewerkt met het managen of voorkomen van bepaalde vervelende situaties. Je leert hoe je jouw hond of kat kan helpen om zich veilig te (blijven) voelen en zo dus ook gelukkiger te maken. 

Voor katten kom ik sowieso altijd aan huis. Dat is nodig om het gedrag van je kat, het territorium en de omgeving te kunnen observeren en analyseren. 

Voor honden kom ik ook meestal aan huis. Soms kan het zijn dat we ergens anders afspreken, maar dit zal dan verder in het traject of de training zijn. 

Nee, jammer genoeg kan niet iedereen bij mij terecht.

Ik vind het zeer belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is en dat het een aangename samenwerking is voor iedereen. Daarom moet de visie, stijl en werkwijze bij jullie passen. 

Het welzijn van de hond of kat, en van jou staat bij mij te allen tijde voorop en ik werk daarom enkel met hedendaagse kennis en inzichten. 

Management, zelf kennis verkrijgen en geduld zijn noodzakelijk om een programma tot een leuk einde te brengen.

Iemand die gaat voor een quick fix, zelf geen kennis wil verkrijgen of niets wil aanpassen of managen ben ik niet de geschikte persoon.

Liefst wel ja.

Vaak ligt een medisch probleem aan de basis van probleemgedrag waardoor een medisch onderzoek (incl. bloed- en urineonderzoek) noodzakelijk kan zijn. Enkel het gedragsprobleem willen aanpakken zonder de (eventuele) medische component aan te pakken is niet voldoende.

Daarom is het uitsluiten van medische problemen zeer belangrijk!

Maar enkel het medisch probleem aanpakken, zonder bijkomende aanpassingen of verdere stappen is vaak ook onvoldoende. Het gedrag is ondertussen vaak getraind of heeft een bepaalde associatie met pijn en fysiek ongemak waardoor ook training of aanpassingen nodig zijn om het gedrag dat ontstond door een medisch probleem op te lossen. 

Bij opvoeding wordt er naar jullie situatie gekeken en worden er suggesties gegeven over hoe je je hond of kat gelukkiger kan maken, wat ze nodig hebben en wordt uitleg gegeven over waarom dit belangrijk is.

Wil je je kat of hond trainen?
Dan wordt er een trainingsplan opgesteld zodat je de stapjes keurig kan volgen. Het is hier wel belangrijk dat er geen ongewenst of probleemgedrag speelt. Elk gedrag heeft nl. een oorzaak waardoor dit onder “gedragstherapie” valt.

Bij gedragstherapie is er sprake van ongewenst of probleemgedrag. Dan moeten we eerst de oorzaak van het gedrag achterhalen om het gedrag te kunnen veranderen. Hier wordt dan ook weer met training (of de aanpassing van de omgeving) gewerkt om dit gedrag bij te sturen of om te buigen. 

Concreet start alles met een startsessie en van daar kijken we samen verder. 

Geen enkel probleem. Je éénmalige sessie wordt dan als eerste sessie van het traject bekeken.

Kort gezegd: ik zelf ga niets doen…

Ik ga jou leren wat je hond of kat je probeert te vertellen, waar je dier mee zit, waardoor het probleem is ontstaan en hoe jij aan de slag kan gaan om het gedrag positief om te buigen.

Zo kijk ik naar lichaamstaal, natuurlijk gedrag, welzijn, basisbehoeften, de invloed van stress en emoties, hoe honden en katten leren en ik leer jou ook wat dit allemaal inhoudt. Op basis hiervan geef ik jou meer inzicht over waarom je dier zich gedraagt zoals hij/zij zich gedraagt en geef ik jou advies over hoe je hiermee kan omgaan en hoe je jouw dier kan begeleiden naar verbetering.

Ik ga jou leren om op een prettige en beloningsgerichte wijze met jouw hond of kat aan de slag te gaan. Ik werk niet met straffen, fysieke correcties, intimidatie of het toedienen van pijn of schrik. Dat is ook helemaal niet nodig als je eenmaal weet hoe jouw dier echt in elkaar steekt, hoe hij leert en als jij zelf meer moderne kennis gaat verkrijgen over honden of katten.

Er zal een wereld van nieuwe en prachtige inzichten voor je opengaan!

Dan heb je de keuze. Je kan overstappen naar een ander traject: dan betaal je enkel het verschil tussen deze 2 trajecten. Of je kan verder met aparte sessies werken. Dan bepaal je zelf hoeveel sessies je nog wil. 

JA! Je dier kan zelfs op 10-jarige leeftijd of ouder nog leren. Het proces zal misschien iets trager gaan, maar je kan je dier zeker nog wel dingen leren of gedrag aanpakken. Het kan alleen zijn dat we samen moeten bekijken hoe we aan de fysieke beperkingen tegemoet komen, bv. de hond gewoon even laten wachten in plaats van te laten liggen of zitten. 

Meer zelfs: door je dier dingen aan te leren zal je kat of hond ook minder kans maken op cognitieve stoornissen en zal de cognitieve achtergang worden vertraagd. 

Het is dus een uitstekend idee om zelfs met een oudere hond of kat nog aan de slag te gaan. 

Geen probleem, dat begrijp ik zeker. Daarom probeer ik de training ook zo af te stemmen dat je met een paar korte sessies per dag en een aanpassing van je omgang met je dier goede resultaten behaalt. 

In sommige gevallen zal je dan iets meer beroep moeten doen op management of andere maatregelen om alles in goede banen te leiden. 

Er zijn een aantal zaken waar Paws in Touch heel anders is dan andere trainers of gedragsprofessionals. 

  • Bij Paws in Touch ben je zeker van de laatste nieuwe inzichten in de gedragswetenschap. Je krijgt wetenschappelijk correcte informatie waarvan de werking bewezen effectief is. 
  • Tijdens de sessies wordt duidelijk “vertaald” wat je dier je probeert te zeggen. Ik bied je niet alleen advies, maar meer uitleg en een inzicht in hoe je kat/hond de dingen ervaart. Door dit te begrijpen kan je zelf veel sneller inschatten hoe je best reageert in een bepaalde situatie. 
  • Welzijn komt altijd op de eerste plaats. Zo wordt er niet gewerkt met intimidatie, angst of andere technieken die afbreuk doen aan het welzijn van je dier. 
  • Specialisatie in Stress: Stress is in zo goed als alle gevallen de oorzaak van probleemgedrag. Door de specialisatie in stress en een unieke kijk op dit fysiek proces krijg je extra handvatten en waardevolle inzichten. 
  • Eerlijkheid. Als ik iets niet weet, dan ga ik geen verhaaltjes verzinnen om je toch mijn expertise te kunnen bewijzen. Ik zoek het dan voor je op of verwijs door naar een collega die je beter kan helpen zodat je altijd de beste hulp of begeleiding krijgt.

Niet zeker wat voor jullie de beste optie is of vind je geen plekje? Stuur me een berichtje.

Volg me op @pawsintouch