FAQ

FAQ

Vind een antwoord op je vragen!

FAQ

Meest voorkomende vragen en antwoorden

Op te beginnen maken we even kennis via een gratis gesprek. Ik luister naar wat je juist wil, waar je tegenaan loopt en leg je mijn werkwijze en visie kort uit. Als we daarna beslissen een samenwerking aan te gaan, zal je een vragenlijst krijgen en kom ik bij je thuis langs. Na een gedragsanalyse zal je uitleg krijgen over de vermoedelijke oorzaak van het gedrag van je kat of hond, wat je kat of hond nodig heeft en hoe jij hierin kan voorzien. Je krijgt praktische tips en handvatten om de situatie te sturen en je dier hierin te begeleiden. 

Kort gezegd: ik zelf ga niets doen…

Ik ga jou leren wat je hond of kat je probeert te vertellen, waar je dier mee zit, waardoor het probleem is ontstaan en hoe jij aan de slag kan gaan om het gedrag positief om te buigen.

Zo kijk ik naar lichaamstaal, natuurlijk gedrag, welzijn, basisbehoeften, de invloed van stress en emoties, hoe honden en katten leren en ik leer jou ook wat dit allemaal inhoudt. Op basis hiervan geef ik jou meer inzicht over waarom je dier zich gedraagt zoals hij/zij zich gedraagt en geef ik jou advies over hoe je hiermee kan omgaan en hoe je jouw dier kan begeleiden naar verbetering.

Ik ga jou leren om op een prettige en beloningsgerichte wijze met jouw hond of kat aan de slag te gaan. Ik werk niet met straffen, fysieke correcties, intimidatie of het toedienen van pijn of schrik. Dat is ook helemaal niet nodig als je eenmaal weet hoe jouw dier echt in elkaar steekt, hoe hij leert en als jij zelf meer moderne kennis gaat verkrijgen over honden of katten.

Er zal een wereld van nieuwe en prachtige inzichten voor je opengaan!

Deze verschilt naargelang je vraag, je dier en je situatie.

Een bepaalde aanpak kan heel goed werken voor 1 hond of kat en helemaal niet of zelfs omgekeerd werken voor de andere. Elke situatie wordt apart bekeken en het advies wordt hier persoonlijk op afgestemd.

Er wordt alleen met hedendaagse wetenschappelijk beproefde methodes gewerkt. Daarom zal bij ongewenst of probleemgedrag vaak een periode van management of vermijden van prikkels de effectieve training voorafgaan. Dit is ook de reden waarom ik het liefst met minstens een paar afspraak werk of een programma op maat voorstel bij ongewenst of probleemgedrag.

Methoden op basis van pijn, intimidatie en angst worden niet gebruikt. 

Ha! Die vraag kan niemand beantwoorden… De resultaten zijn afhankelijk van vele factoren. De aanleg van je dier (genetisch, ras, karakter van de moeder en vader enz.), de socialisatie en vroege leerervaringen, de mate waarin je dier zelfzeker of angstig is, hoe je dier met stress omgaat en jullie verstandhouding bepalen al voor een deeltje de resultaten.

Maar de mate waarin jij het engagement aangaat, hoe serieus jij het neemt en hoe gemotiveerd jij bent, hoeveel energie en moeite jij als eigenaar erin steekt is; jouw situatie en jouw mogelijkheden zullen bepalend zijn voor de uitkomst van een traject.

Meestal is er een grote verbetering in het gedrag, of zelfs een complete gedragsverandering. 

Het kan ook voorkomen dat er vooral zal worden gewerkt met het managen of voorkomen van bepaalde vervelende situaties. Je leert hoe je jouw hond of kat kan helpen om zich veilig te (blijven) voelen en zo dus ook gelukkiger te maken. 

Zeker! Een éénmalige sessie kan handig zijn om algemene adviezen in te winnen of om kennis te maken met de werkwijze en zo een eerste stap in een training te zetten.

Wil je echter resultaatgericht trainen of speelt er ongewenst of probleemgedrag? Dan zal 1 sessie hoogstwaarschijnlijk niet volstaan. Gedragsverandering kost tijd en op 1 uur kunnen we onmogelijk alles bespreken.  Daarnaast mag je niet onderschatten wat jij als eigenaar als verandering zal ondergaan. Je zal op een andere manier naar je hond of kat kijken en er op een andere manier mee moeten omgaan. Het is niet alleen voor je dier een traject, maar ook voor jou.

Bij een eenmalige afspraak gebeurt het te vaak dat eigenaren en hun kat of hond terugvallen in oude gewoonten.

Je krijgt tijdens deze eerste en vrijblijvende afspraak wel de nodige handvatten om een eerste stap te zetten in de goede richting en te kijken of onze werkwijze en visie iets zijn voor jou. 

Ja… En nee… Afhankelijk van wat de problematiek juist is kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een klinisch gedragsdierenarts voor gedragsmedicatie of naar je dierenarts voor een volledig medisch nazicht. 

Volgende problemen stuur ik door een collega die zich in deze problemen heeft gespecialiseerd: 

  • Problemen tussen hond en kind
  • Problemen tussen honden van hetzelfde gezin

Voor katten kom ik sowieso altijd aan huis. Dat is nodig om het gedrag van je kat, het territorium en de omgeving te kunnen observeren en analyseren. 

Voor honden kom ik ook meestal aan huis. Soms kan het zijn dat we ergens anders afspreken, maar dit zal dan verder in het traject of de training zijn. 

Nee, jammer genoeg kan niet iedereen bij mij terecht.

Ik vind het zeer belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is en dat het een aangename samenwerking is voor iedereen. Daarom moet de visie, stijl en werkwijze bij jullie passen. 

Het welzijn van de hond of kat, en van jou staat bij mij te allen tijde voorop en ik werk daarom enkel met hedendaagse kennis en inzichten. 

Management, zelf kennis verkrijgen en geduld zijn noodzakelijk om een programma tot een leuk einde te brengen.

Iemand die gaat voor een quick fix, zelf geen kennis wil verkrijgen of niets wil aanpassen of managen ben ik niet de geschikte persoon.

Liefst wel ja.

Vaak ligt een medisch probleem aan de basis van probleemgedrag waardoor een medisch onderzoek (incl. bloed- en urineonderzoek) noodzakelijk kan zijn. Enkel het gedragsprobleem willen aanpakken zonder de (eventuele) medische component aan te pakken is niet voldoende.

Daarom is het uitsluiten van medische problemen zeer belangrijk!

Maar enkel het medisch probleem aanpakken, zonder bijkomende aanpassingen of verdere stappen is vaak ook onvoldoende. Het gedrag is ondertussen vaak getraind of heeft een bepaalde associatie met pijn en fysiek ongemak waardoor ook training of aanpassingen nodig zijn om het gedrag dat ontstond door een medisch probleem op te lossen. 

Bij opvoeding wordt er naar jullie situatie gekeken en worden er suggesties gegeven over hoe je je hond of kat gelukkiger kan maken, wat ze nodig hebben en wordt uitleg gegeven over waarom dit belangrijk is.

Wil je je kat of hond trainen?
Dan wordt er een trainingsplan opgesteld zodat je de stapjes keurig kan volgen. Het is hier wel belangrijk dat er geen ongewenst of probleemgedrag speelt. Elk gedrag heeft nl. een oorzaak waardoor dit onder “gedragstherapie” valt.

Bij gedragstherapie is er sprake van ongewenst of probleemgedrag. Dan moeten we eerst de oorzaak van het gedrag achterhalen om het gedrag te kunnen veranderen. Hier wordt dan ook weer met training (of de aanpassing van de omgeving) gewerkt om dit gedrag bij te sturen of om te buigen. 

Concreet start alles met een startsessie en van daar kijken we samen verder. 

Geen enkel probleem. Je éénmalige sessie wordt dan als eerste sessie van het traject bekeken.

Dan heb je de keuze. Je kan overstappen naar een ander traject: dan betaal je enkel het verschil tussen deze 2 trajecten. Of je kan verder met aparte sessies werken. Dan bepaal je zelf hoeveel sessies je nog wil. 

JA! Je dier kan zelfs op 10-jarige leeftijd of ouder nog leren. Het proces zal misschien iets trager gaan, maar je kan je dier zeker nog wel dingen leren of gedrag aanpakken. Het kan alleen zijn dat we samen moeten bekijken hoe we aan de fysieke beperkingen tegemoet komen, bv. de hond gewoon even laten wachten in plaats van te laten liggen of zitten. 

Meer zelfs: door je dier dingen aan te leren zal je kat of hond ook minder kans maken op cognitieve stoornissen en zal de cognitieve achtergang worden vertraagd. 

Het is dus een uitstekend idee om zelfs met een oudere hond of kat nog aan de slag te gaan. 

Geen probleem, dat begrijp ik zeker. Daarom probeer ik de training ook zo af te stemmen dat je met een paar korte sessies per dag en een aanpassing van je omgang met je dier goede resultaten behaalt. 

In sommige gevallen zal je dan iets meer beroep moeten doen op management of andere maatregelen om alles in goede banen te leiden. 

Er zijn een aantal zaken waar Paws in Touch heel anders is dan andere trainers of gedragsprofessionals. 

  • Bij Paws in Touch ben je zeker van de laatste nieuwe inzichten in de gedragswetenschap. Je krijgt wetenschappelijk correcte informatie waarvan de werking bewezen effectief is. 
  • Tijdens de sessies wordt duidelijk “vertaald” wat je dier je probeert te zeggen. Ik bied je niet alleen advies, maar meer uitleg en een inzicht in hoe je kat/hond de dingen ervaart. Door dit te begrijpen kan je zelf veel sneller inschatten hoe je best reageert in een bepaalde situatie. 
  • Geen standaard adviezen maar persoonlijk advies op maat. Wil je liever niet werken met een bench? Geen probleem, we zoeken samen een ander alternatief. Wil je liever geen kattenbak in de woonkamer? We bekijken waar je die wel kan zetten en toch tegemoet kan komen aan wat je kat nodig heeft. 
    Bij Paws in Touch wordt alles in het werk gesteld om een compromis te bereiken tussen wat je dier nodig heeft en wat jij wil. 
  • Welzijn komt altijd op de eerste plaats. Zo wordt er niet gewerkt met intimidatie, angst of andere technieken die afbreuk doen aan het welzijn van je dier. 
  • Specialisatie in Stress: Stress is in zo goed als alle gevallen de oorzaak van probleemgedrag. Door de specialisatie in stress en een unieke kijk op dit fysiek proces krijg je extra handvatten en waardevolle inzichten. 
  • Eerlijkheid. Als ik iets niet weet, dan ga ik geen verhaaltjes verzinnen om je toch mijn expertise te kunnen bewijzen. Ik zoek het dan voor je op of verwijs door naar een collega die je beter kan helpen zodat je altijd de beste hulp of begeleiding krijgt.