FAQ

FAQ

Vind een antwoord op je vragen!

FAQ

Meest voorkomende vragen en antwoorden

Nee, jammer genoeg kan niet iedereen bij mij terecht.

Ik vind het zeer belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is en dat het een aangename samenwerking is voor iedereen. Daarom moeten onze visie, stijl en werkwijze bij jullie passen en moet jij het engagement kunnen aangaan dat ik verwacht van mensen met wie ik samenwerk. 

Het welzijn van de hond of kat staat bij mij te allen tijde voorop en ik werk in een traject daarom op een zachte en milde manier, geheel volgens de inzichten en kennis van deze tijd. Beloningsgericht en positief dus.

Voor iemand die op zoek is naar een snelle oplossing, die niet aan management wil doen en geen behoefte heeft om zelf kennis te verkrijgen ben ik niet de juiste persoon en ik ga dan ook geen samenwerking aan.

Alleen als het van beide kanten helemaal goed voelt dan gaan we er samen voor! ūüôā

Afhankelijk van de gekozen formule (algemeen advies, specifiek advies en training of gedragstherapie) zal je uitleg krijgen over de vermoedelijke oorzaak van het gedrag van je kat of hond, wat je kat of hond nodig heeft en hoe jij hierin kan tegemoet komen. Je krijgt praktische tips en handvatten om de situatie te sturen en je dier hierin te begeleiden.

Kort gezegd: niets…

Ik probeer zowel tijdens trainingen, algemeen advies of gedragstherapie te vertalen wat je hond of kat probeert te vertellen, waar je dier mee zit en hoe je dat kan opvangen of je dier kan begeleiden.

Zo kijk ik naar lichaamstaal, natuurlijk gedrag, welzijn, basisbehoeften, de invloed van stress en emoties, hoe honden en katten leren enz.

Op basis hiervan probeer ik je meer inzicht te geven over waarom je dier zich gedraagt zoals hij/zij zich gedraagt en geef ik jou advies over hoe je hiermee kan omgaan en je dier kan begeleiden.

Deze verschilt naargelang je vraag, je dier en je situatie.

Een bepaalde aanpak kan heel goed werken voor 1 hond of kat en helemaal niet of zelfs omgekeerd werken voor de andere. Elke situatie wordt apart bekeken en het advies wordt hier persoonlijk op afgestemd.

Er bestaan vele verschillende trainingstechnieken zoals Luring, Shaping, Capturing en deze in verschillende vormen: Do as I do, Clickertraining enz.

Er wordt alleen met hedendaagse wetenschappelijk beproefde methodes gewerkt. Daarom zal bij ongewenst of probleemgedrag vaak een periode van management of vermijden van prikkels de effectieve training voorafgaan. Dit is ook de reden waarom we steeds met minimaal 2 afspraken werken bij ongewenst of probleemgedrag.

Methoden op basis van pijn, intimidatie en angst worden niet gebruikt. 

Ha! Die vraag kan niemand beantwoorden… De resultaten zijn afhankelijk van vele factoren. De aanleg van je dier (genetisch, ras, karakter van de moeder en vader enz.), de socialisatie en vroege leerervaringen, de mate waarin je dier zelfzeker of angstig is, hoe je dier met stress omgaat en jullie verstandhouding bepalen al voor een deeltje de resultaten. Maar de mate waarin jij het engagement aangaat, hoe serieus jij het neemt en hoe gemotiveerd jij bent, hoeveel energie en moeite jij als eigenaar erin steekt is; jouw situatie en jouw mogelijkheden zullen bepalend zijn voor de uitkomst van een traject.

Meestal is er een grote verbetering in het gedrag, of zelfs een complete gedragsverandering. 

In andere gevallen zullen we vooral inzetten op het managen van situaties en voorkomen dat jouw hond of kat in een vervelende positie terecht komt. Je leert hoe je jouw hond of kat kan helpen om zich veilig te (blijven) voelen.

Zeker! Een éénmalige sessie kan handig zijn om algemene adviezen in te winnen of om kennis te maken met de werkwijze en zo een eerste stap in een training te zetten.

Wil je echter resultaatgericht trainen of speelt er ongewenst of probleemgedrag? Dan zal 1 sessie hoogstwaarschijnlijk niet volstaan. Gedragsverandering kost tijd en op 1 uur kunnen we onmogelijk alles bespreken.  Daarnaast mag je niet onderschatten wat jij als eigenaar als verandering zal ondergaan. Je zal op een andere manier naar je hond of kat kijken en er op een andere manier mee moeten omgaan. Het is niet alleen voor je dier een traject, maar ook voor jou.

Bij een eenmalige afspraak gebeurt het te vaak dat eigenaren en hun kat of hond terugvallen in oude gewoonten.

Je krijgt tijdens deze eerste en vrijblijvende afspraak wel de nodige handvatten om een eerste stap te zetten in de goede richting en te kijken of onze werkwijze en visie iets zijn voor jou. 

Ja… En nee… Afhankelijk van wat de problematiek juist is kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een klinisch gedragsdierenarts voor gedragsmedicatie of naar je dierenarts voor een volledig medisch nazicht.¬†

Voor katten kom ik sowieso altijd aan huis. Dit is absoluut noodzakelijk om het gedrag van je kat en het territorium en de omgeving te kunnen observeren en analyseren. 

Voor honden kom ik ook meestal aan huis. Soms kan het zijn dat we ergens anders afspreken, maar dit zal dan verder in het traject of de training zijn. 

Liefst wel ja.

Vaak ligt een medisch probleem aan de basis van probleemgedrag waardoor een medisch onderzoek (incl. bloed- en urineonderzoek) noodzakelijk kan zijn. Enkel het gedragsprobleem willen aanpakken zonder de (eventuele) medische component aan te pakken is niet voldoende.

Daarom is het uitsluiten van medische problemen zeer belangrijk!

Maar enkel het medisch probleem aanpakken, zonder bijkomende aanpassingen of verdere stappen is vaak ook onvoldoende. Het gedrag is ondertussen vaak getraind of heeft een bepaalde associatie met pijn en fysiek ongemak waardoor ook training of aanpassingen nodig zijn om het gedrag dat ontstond door een medisch probleem op te lossen. 

Bij opvoeding wordt er naar jullie situatie gekeken en worden er suggesties gegeven over hoe je je hond of kat gelukkiger kan maken, wat ze nodig hebben en wordt uitleg gegeven over waarom dit belangrijk is.

Wil je je kat of hond trainen?
Dan wordt er een trainingsplan opgesteld zodat je de stapjes keurig kan volgen. Het is hier wel belangrijk dat er geen ongewenst of probleemgedrag speelt. Elk gedrag heeft nl. een oorzaak waardoor dit onder “gedragstherapie” valt.

Bij gedragstherapie is er sprake van ongewenst of probleemgedrag. Dan moeten we eerst de oorzaak van het gedrag achterhalen om het gedrag te kunnen veranderen. Hier wordt dan ook weer met training (of de aanpassing van de omgeving voor katten) gewerkt om dit gedrag bij te sturen of om te buigen. 

Geen enkel probleem. Je éénmalige sessie wordt dan als eerste sessie van het traject bekeken.

Dan heb je de keuze. Je kan overstappen naar een ander traject: dan betaal je enkel het verschil tussen deze 2 trajecten. Of je kan verder met aparte sessies werken. Dan bepaal je zelf hoeveel sessies je nog wil.